Årets höjdpunkt för bluesälskarna närmar sig igen: Göteborgs Bluesförening arrangerar sin årliga festival, nu för sjuttonde året i rad.

I år hålls Göteborg Blues Festival fredagen den 28 juni och lördagen den 29 juni, återigen på två scener vid Villa Belparc, oasen i Slottsskogen. En festival med romantisk folkparkskänsla: Sveriges vackraste bluesfestival!

Larkin Poe som kallats "Allman Brothers småsystrar" har turnerat med bland andra Elvis Costello, Bright Eyes och Conor Oberst. Rebecca och Megan Lovell är singer/songwriters som spelar flera instrument och som gör sin egen version av 'roots rock’n’roll': själfull och färgad av deras arv från södra USA. De är ursprungligen från Atlanta men bor numera i Nashville. Och är ett av dagens absolut hetaste band, oberoende av genre.

Elgitarren har en central roll i dagens bluesmusik och årets festival presenterar en rad internationellt erkända musiker som bevisar detta. Mest känd är kanske Kid Ramos med ett förflutet hos James Harman, Roomful of Blues, The Fabulous Thunderbirds, The Mannish Boys m.fl. Ikväll på glödande sologitarr i den amerikanska 'supergruppen' The Proven Ones.

Josh Smith, även han från USA, är en fantasifull gitarrist som med imponerande teknik och massor av känsla väver samman blues, soul, funk, r&b och t.o.m. lite jazz i sitt spel. Och JW-Jones från Kanada har fått sitt gitarrspel beskrivet som en blandning av T-Bone Walkers ackordspel, Johnny 'Guitar' Watsons vassa solon och Clarence ‘Gatemouth’ Browns jazziga touch.

Ragtime Rumours är en kvartett från Nederländerna som framför en blandning av oldschool ragtime, Djangojazz och rootsblues med rock'n'rollattityd. Något som gav dem första pris vid European Blues Challenge 2018. Från Norge kommer Ronny Aagren & His Blues Gumbo med originalmusik influerad av den amerikanska södern. En blandning av blues, country, sydstatsrock, gospelinfluerad countrysoul och New Orleansrytmer.

Ett kärt återbesök får vi från Danmark: Tim Lothar. En stark sångare, engagerande berättare, talangfull låtskrivare och dessutom en driven gitarrist. Han väver skickligt samman sina starka originallåtar med klassiker gjorda av bluesmän som Robert Johnson, Charlie Patton och Leadbelly.

Den svenska blues- och soulscenen är välsignad med många begåvade sångerskor. Johanna Hjort och Lollo Gardtman exempelvis frontar Sweet Little Angels, ett band som blandar jumpiga, jazziga sångnummer med instrumental orgeljazz. Från Stockholm kommer Erika Baier & The Business med modern, tung, svängig blues och soul. Och Petra Odenman & Soul Exposure ger oss soul med eget sound ur en setlista fylld av äldre och nyare låtar från världens soulskatt.

Till sist: Roffe Wikström som egentligen inte behöver någon presentation. En av de stora personligheterna inom svensk blues tack vare den mäktiga rösten, de egna låtarna, det kraftfulla gitarrspelet och den stora scennärvaron.

Elva blå akter under två sommarkvällar: kan det bli bättre?

Köp biljetter idag!